Intervju med besiktningsingenjören- Renata

Renata Dujmusic utbildade sig vid NDT Training Center, vi ställde några frågor kring studieupplevelsen hos oss och vad hon arbetar med idag. 

Intervju med besiktningsingenjören Renata Dujmusic

-Vad arbetar du som idag?
Besiktningsingenjör lyft

-Hur ser en normal arbetsdag ut för dig?
Jag börjar dagen klockan 07.00 och avslutar dagen 16.00. Dagarna kan variera. Vissa dagar är jag på en enda anläggning då det finns fler objekt som behöver besiktas. Andra dagar är jag på fler, olika, anläggningar. Vissa dagar är jag på en byggplast och besiktar saxliftar.

-Vad är det bästa med ditt yrke?
Det bästa med mitt yrke är att jag får jobba ensam, vilket jag tycker om. Men får också träffa nya människor varje dag vilket jag tycker är kul. I detta yrket får jag även lära mig nya saker nästan varje dag. Jobbet är omväxlande och jag är på en ny plats nästan varje dag. Det är även spännande att komma in på vissa ställen som en privatperson inte får beträda, att man får se nästan lite bakom kulisserna.

-Ge exempel på vad du jobbat med inom ditt yrke
Jag började som provningsingenjör där jag arbetade med industriröntgen. Jag satt hos samma kund varje dag och gjorde en tillverkningskontroll av till exempel tankar och rör som de har svetsat och tillverkat. Jag jobbade med röntgen i nästan 7 år.

Efter det jobbade jag med administration som ansvarig admin för lyftavdelningen i 2 år. Tröttnade på att sitta på ett kontor varje dag i 8 timmar och ville komma ut igen. Därför började jag med lyftbesiktning.

-Om du skulle rekommendera ditt yrke för någon, nämn fem förslag på vad som är viktigt att tänka på.
Att tycka om samt klara av att jobba ensam med mycket eget ansvar. Ta ansvar för sina beslut och kunna stå bakom de beslut man tar. Gilla ett omväxlande arbete. Vara stresstålig. Kunna kommunicera med kunderna, vilket inkluderar att man ska vara ödmjuk och trevlig.

-Om du blickar tillbaka är det något du önskar du kände till om branschen/yrket som du vet idag?
Nej.

-Stämde dina förväntningar om yrket överens med verkligheten?
Ja det stämde bra. När jag såg annonsen om utbildningen tyckte jag att det verkade spännande och det visade sig vara ett bra beslut att börja läsa utbildningen och börja jobba inom branschen.

-Upplevde du att det var enkelt att få anställning efter avslutad utbildning? Om ja- hur snabbt efter utbildningen fick du anställning?
Ja. Eftersom att LIA-perioden var såpass lång (6 månader), kunde man visa sitt intresse och sin kunskap under den perioden. Där blev jag sedan lovad anställning två månader innan jag gick klart utbildningen. Jag fick skriva på kontraktet med DEKRA industrial samma dag jag blev klar med utbildning.

-Upplever du att det är jämnställt i branschen?
Det kan förbättras och vi hoppas på den förbättringen.

-Har du något tips till de som funderar på att utbilda sig till inspektions- och Provningsingenjör
Om du är intresserad av teknik och omväxlande jobb med lagom stress, samt gillar att jobba ensam men även träffa nya människor varje dag, är jobbet något för dig.

Go to Top