En intervju med Emil Tjäder – Drönarpilot

Emil Tjäder är Inspektions- och Provningsingenjör, utbildad vid NDT Training Center. Vi ställde några frågor kring hans studieupplevelse hos oss och pratade lite om vad han jobbar med nu.

Hej Emil! Vad kul att få återkoppla med dig. Vi sätter igång med direkt tycker jag! Vad arbetar du med idag?

– Jag jobbar med stålbyggnadskontroll och inspektion med drönare!

Spännande! Hur ser en normal arbetsdag ut för dig?

– Det är sällan jag har en normal arbetsdag, jag reser runt i Sverige till olika fabriker/infrastrukturprojekt och utför olika typer av inspektioner. Både statusinspektioner av gamla objekt samt tillverkningskontroll av nyproducerade objekt.

Varför valde du att gå utbildningen Inspektions- och Provningsingenjör?

– Jag är en nyfiken person som vill veta hur saker och ting fungerar. Jag jobbade som svetsare tidigare och kände att jag ville gå vidare, och jag hade kommit i kontakt med OFP (Oförstörande Provning) genom mitt yrke och blev intresserad av det. Min bakgrund som svetsare gav mig god kännedom om olika konstruktioners uppbyggnad och deras utsatta delar samt ritningsläsning vilket underlättade studierna hos NDT.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Variationen och all kunskap som våra kollegor besitter. Det finns Experter inom alla områden som kan hjälpa till om man har frågor och funderingar. Det finns nya saker att lära sig hela tiden och man blir aldrig fullärd. Nya typer av objekt, nya standarder, ny teknik mm.

Vilken typ av person tror du utbildningen IPI passar bäst för?

– Eftersom det är ett brett yrke så finns det arbetsuppgifter som passar både de som vill ha ett sju till fyra jobb och de som vill jobba mycket övertid/helger och resa runt till olika fabriker. Att man har ett teknikintresse och är noggrann är en merit.

Har du något tips till de som funderar på att söka till utbildningen?

Lite research skadar inte. Vad är du mest intresserad av? Inspektion eller provningsdelen? Om man inte riktigt vet så kommer man ändå få prova på båda delarna under praktikperioden (LIA, Lärande i arbete)

Tack så mycket Emil för att du delade med dig, vi släpper iväg dig nu så du kan fortsätta ditt arbete med att säkra Sverige!

Haha, tack tack!

Go to Top