Intervju med svetsrevisorn Sophia

Sophia Zetterström utbildade sig vid NDT Training Center. Hon studerade MT nivå2, och VT nivå2, OFP-metod. Vi ställde några frågor kring studieupplevelsen hos oss och vad hon arbetar med idag.

Intervju med svetsrevisorn Sophia

-Vad arbetar du som idag?
-Svetsrevisor

Hur ser en normal arbetsdag ut för dig?
-Jag kontrollerar svetsar visuellt, samt MT-provar svetsade produkter från våran produktion. Återkopplar och ger stöttning vid förbättring. Jag finns också som stödfunktion för produktionen vid ritningsläsning, nya svetsare och justering. Jag är även med när det kommer nya projekt, då är jag med och kontrollerar så svetsningen samt ritning håller sig inom våra standarder och riktlinjer.

Vad är det bästa med ditt yrke?
-Att jobba med kvalité och förbättra samt att det är ett väldigt brett område så man utvecklas hela tiden, Vilket jag verkligen gillar!

Ge exempel på vad du jobbat med inom ditt yrke
-Jag började som svetsare på mitt arbete, men fick möjligheten för 2,5 år sen att rikta in mig mer på kvalité. Den möjligheten tog jag och jag ångrar mig inte för en sekund för det är en konstant utveckling och växande inom OFP-metoderna, vilket är väldigt roligt.

Om du skulle rekommendera ditt yrke för någon, nämn fem förslag på vad som är viktigt att tänka på.

  • Kvalité
  • Noggrannhet
  • Tydlighet
  • God kommunikation
  • Viljan att vilja utvecklas

Om du blickar tillbaka är det något du önskar du kände till om branschen/yrket som du vet idag?
-Jag måste nog säga nej på den frågan, jag kom in med ett öppet sinne och viljan att vilja utvecklas och förbättra så jag var beredd och redo för det mesta när jag kom in.

Stämde dina förväntningar om yrket överens med verkligheten?
-ja det skulle jag nog säga

Upplever du att det är jämställt i branschen?
-På mitt företag är det tyvärr inte det och jag kan tänka mig att det är så på många företag. Det är ett yrke som är mansdominerat, men jag ser fler och fler tjejer komma in och det är verkligen super roligt. Så det ser ljust ut för framtiden skulle jag säga.

Har du något tips till de som funderar på att utbilda sig till inspektions- och Provningsingenjör
-Gör det bara, Det är ett väldigt roligt, utvecklande och omväxlande!

Go to Top