En intervju med IPI student: Fanny Andersson

Fanny Andersson utbildade sig vid NDT Training Center, vi ställde några frågor kring studie upplevelsen hos oss och vad hon arbetar med idag. Fanny Andersson studerade till Inspektions- och Provningsingenjör (IPI) år 2009.

Intervju med IPI studenten Fanny Andersson

-Vad arbetar du som idag?
Idag jobbar jag som produktionsingenjör med inriktning på regelverket kring trycksatta anordningar på ett större kraftvärmeverk. Innan jag började här så jobbade jag 8 år som besiktningsingenjör, trycksatta anordningar, och utförde besiktningar på den anläggning som jag nu är anställd på. Jag jobbade även 2 år på Arbetsmiljöverkets avdelning för regler, även då med inriktning på regelverket kring trycksatta anordningar.

-Hur ser en normal arbetsdag ut för dig?
Den kan vara väldigt varierad. Givetvis är det en hel del möten med personer i olika delar av organisationen, eller med externa deltagare. Jag deltar i projekt där jag bevakar att vi följer regelverken, jag utför riskbedömningar, skriver vissa instruktioner och checklistor, följer upp certifikat för våra certifierade pannoperatörer. Det är ett väldigt varierat jobb där dagarna kan vara mycket olika.

-Varför valde du att gå utbildningen Inspektions- och Provningsingenjör?
Jag tycker om att jobba inom en industriell miljö och tilltalades av möjligheten att jobba praktiskt. Att komma ut till olika kunder i rollen som besiktningsingenjör var också något som lockade.

-Vad är det bästa med ditt jobb?
Att få jobba med teknik, säkerhet och regelverk. Variationen på arbetsuppgifterna och ansvaret.

-Vilken typ av person tror du utbildningen IPI passar bäst för?
Tycker man om teknik, är noggrann men samtidigt anpassningsbar till olika kunder så passar utbildningen bra. Det är också en fördel om man kan sätta sig in i regelverk och följa instruktioner som är relevanta för arbetsuppgifterna.

-Har du något tips till de som funderar på att söka till utbildningen?
Försök läsa på lite om vad oförstörande provning samt besiktning/kontroll innebär. Det kan vara lite abstrakt att förstå vad det egentligen är så det kan vara bra att vara förberedd. Annars är det bara att söka om du är intresserad av teknik! Det är lätt att utveckla sig inom branschen. Det passar lika bra om du är kvinna eller man.

Go to Top