En intervju med IPI student: Marcus Eriksson

Marcus Eriksson är utbildad vid NDT Training Center. och vi ställde några frågor kring hans studieupplevelse hos oss. Marcus Eriksson gick den 2 åriga YH-utbildningen till Inspektions- och Provningsingenjör (IPI) år 2019.

Intervju med IPI studenten Marcus Eriksson som började år 2019.

-Marcus hittade utbildningen av en ren slump. Det var via en kollega på sitt förra arbete som skulle certifiera sig för magnetpulverprovning (MT) i bänk. Marcus kände att han ville studera innan det blev för sent. Marcus arbetade förut med förstörande provning och utmattningsprovning vilket gjorde att Inspektions- och Provningsingenjörsutbildningen fångade hans intresse och han insåg att den utbildningen skulle passa honom.

-Idag arbetar Marcus som provningstekniker och han började på sitt arbete den 21 Juni 2021, vilket endast var 3 dagar efter avslutad utbildning. “Det bästa med att jobba som provningstekniker är att det finns stor variation i arbetsuppgifterna”, beskriver Marcus. I detta yrke så är det mycket frihet under ansvar och Marcus gillar att möjligheten att åka iväg till andra städer och jobba finns.

-Marcus upplevde att det var väldigt enkelt att få arbete efter studierna. Visar man framfötterna och sköter sig på sin praktik så kommer man nästan alltid att få fortsätta arbeta där, det var så även Marcus fick sin anställning.

-Noggrannhet, att inte vara rädd för att bli skitig och att ha huvudet på skaft beskriver Marcus är egenskaper som är bra att ha för den som ska söka till IPI-utbildningen. Det är väldigt viktigt att man är noggrann i allt arbete man gör då man följer vissa standarder så att arbetet ska blir korrekt utfört.

-Tips till de som funderar på att söka till utbildningen är att göra research på just Oförstörande Provning (OFP) på internet innan för att få en bättre uppfattning om vad det handlar om. Marcus tipsar även om att man hör av sig till ett kontor som jobbar med OFP och fråga om man får komma dit och se hur det ser ut i praktiken när man jobbar med det på riktigt.

Go to Top